Select Page

El CER-Migracions UAB-UB és un centre de recerca interuniversitari i interdisciplinari enfocat en l’estudi de les migracions internacionals.  Ha estat reconegut com a grup de recerca consolidat (GRC) amb finançament per la Generalitat de Catalunya (convocatòries SGR 2014-2017 i SGR 2017-2019).  El CER-M està constituït per un planter d’investigadors/es consolidats i en formació pertanyents a tres grups de recerca.   

 • EMIGRA, grup de recerca en Antropologia de l’Educació de la UAB, vinculat als Departaments d’Antropologia Social i Cultural, de Pedagogia Sistemàtica i Social i dde Didàctica de l’Expressió Corporal, Plàstica i Musical de la UAB, coordinat pel Dr. Jordi Pàmies
 • GEDIME (Grup d’Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques), creat l’any 1989 i vinculat al Departament de Sociologia de la UAB, coordinat per la Dra. Sònia Parella
 • GESDI (Grup d’Estudis dels Drets dels Immigrants), vinculat a l’Observatori de Dret Públic de la UB, coordinat pel Dr. David Moya.

Els actuals reptes que planteja l’abordatge científic de fenòmens socials tan complexos com són la mobilitat i les migracions (tant les voluntàries com les forçades per circumstàncies polítiques i econòmiques) en un món globalitzat, exigeixen més que mai la recerca interdisciplinària i la suma de sinergies entre investigadors/es. Des del CER-Migracions estem convençuts que l’excel·lència i la projecció internacional de la recerca que es fa a Catalunya (especialment en l’àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques), exigeix la superació del model de grups de recerca fragmentats que competeixen per recursos escassos i amb creixents dificultats per desenvolupar la seva activitat amb suficients mitjans, reconeixement i impacte internacional.

Les principals línies de recerca actives del CER-M són:

 

 1. Mobilitat humana: moviments migratoris internacionals i gestió supra-nacional dels fluxos

1.1. Fronteres i gestió de les mobilitats:

1.2. La immigració a la UE: instruments normatius, institucionals i financers per a l’assoliment dels objectius d’Estocolm

1.3. Migracions i “noves” estratègies de mobilitat i circularitat migratòria

 

 1. Identitats, racisme i xenofòbia

2.1. Els processos de creació identitària: cultures, drets i emergència de noves identitats

2.2. Racisme i xenofòbia: extremisme religiós i populismes xenòfobs

2.3. La construcció social de l’alteritat: discursos polítics i mitjans de comunicació.

2.4. Eines i estratègies de prevenció i intervenció en els àmbits de la mediació i negociació

 

 1. Igualtat i no discriminació

3.1. Problemàtiques específiques generadores de processos de discriminació i desigualtat social (educació, ocupació, serveis socials, etc.)

3.2. Grups vulnerables: menors no acompanyats, infància, dones migrades

3.2. Ocupació, formació laboral i integració socioeconòmica de les persones migrades

3.3. Treball de cura, segregació laboral i migració

3.3. Educació i relacions interculturals

3.4. Drets, igualtat i no discriminació: polítiques de reconeixement i sensibilització

3.5. Participació política dels col·lectius immigrants

3.6. Formulació d’estratègies d’intervenció social per prevenir i fer front als processos de desigualtat social i discriminació

 

Cal remarcar que en totes les activitats de recerca s’incorpora el gènere com una de les principals relacions socials que estructuren les dinàmiques migratòries i la perspectiva de gènere com element cabdal de les polítiques publiques.

L’activitat del centre se centra en els següents objectius:

 • liderar recerca competitiva i de qualitat, en contextos nacionals i internacionals, que afavoreixi l’expansió i divulgació científica del coneixement sobre els fenòmens associats al fet migratori
 • formació de futurs/es investigadors/es a través de la producció de tesis doctorals i l’organització de tallers i seminaris de recerca
 • aposta per la connexió de les línies de recerca amb la docència i formació de professionals. Al respecte, cal destacar el Màster Interuniversitari en Migracions Contemporànies i el Postgrau Interuniversitari en Immigració: Drets i Cohesió Social (UAB-UB), que acumulen 11 edicions consecutives. Així mateix, el centre ofereix anualment “Summer Courses” per a investigadors i estudiants de postgrau en col·laboració amb universitats estrangeres i compta amb una oferta de cursos d’extensió universitaria sobre immigració i salut, dret comunitari i internacional, gestió de les migracions a Llatinoamèrica, etc.
 • la internacionalització de la recerca (atracció de talent, impuls de xarxes universitàries de caràcter internacional)
 • la transferència als diferents agents socials implicats en la gestió del fet migratori i al conjunt de la ciutadania, a nivell de transmissió de coneixements i de sensibilització. Entre d’altres iniciatives, destaquem:
  • una col·lecció d‟accés obert, FOCUS on international migration [http://ddd.uab.cat/collection/focus?ln=es], amb l’objectiu de consolidar un espai en línia de divulgació acadèmica que arribi tant a la comunitat científica com al públic general
  • un blog #Transfer of research on migrations, [http://www.cermigracions.org/es/transfer_of_research_on_migrations] , on es publiquen reflexions contrastades sobre temes d’actualitat que tenen a veure amb el fet migratori.

 

Trobareu tota la informació sobre el centre a:

Pàgina web : www.Cermigracions.org         

Facebook:  @CERMaster  https://www.facebook.com/CERMaster         

Twitter:   @CER_Migracions      https://twitter.com/CER_Migracions         

Youtube CER Migracions https://www.youtube.com/channel/UC0XSP2NL0FyPz0UiWTF0u_w 

 

Contacte: