Select Page

Estudios de Poder y Privilegio (EPP) és un grup d’investigació consolidat de la Universitat de Barcelona, adscrit al Departament de Sociologia, i dirigit pel Dr. José Antonio Rodríguez Díaz.

Va crear-se als anys 90 interessant-se per l’articulació de la societat i duent a terme investigacions sobre professions i organitzacions, aprofundint en l’ús del es xarxes socials per a l’estudi del poder social. L’anàlisi de xarxes socials els va permetre assolir una perspectiva relacional que no permeten les tècniques tradicionals. Dins d’aquest espai es van configurar NAGAR (Network Analysis Group), LEE (Laboratorio de Estudios Europeos) i el Politics & Interlocking Directorates Group. 

Els interessos i inquietuds del grup van evolucionar cap als Estudis de Futur, davant la preocupació que els despertaven els canvis ràpids i accelerats que estaven experimentant. Les diferents interaccions al llarg del camí, com una parada en un monasteri de monjos budistes, els van fer reflexionar amb qui s’ajuntaven i per a què, i que els va fer evolucionar cap al que són i allò en què s’ocupen ara. 

Després de dues dècades han arribat als estudis de Felicitat i a preguntar-se com fer una Societat Feliç. S’interessen per l’equilibri entre la feina i la vida privada, en la convivència amb els veïns, en les emocions, en l’amor. Avui es dediquen a l’anàlisi dels camins cap a la Felicitat.

Avui en dia, doncs, es tracta d’un grup interdisciplinar format per sociòlegs/ògues, antropòlegs/òlogues i psicòlegs/ogues. EPP es dedica a investigar la felicitat des d’una perspectiva sociològica i plural. Consideren que la felicitat és una meta social i legítima que requereix ser estudiada per la ciència. Pretenen contribuir a la definició de la felicitat com a objecte d’estudi i avançar en la construcció d’una sociologia de la felicitat. Si el segle XX, especialment la segona part, es va identificar amb la construcció de la societat del benestar, a EPP volen posar el seu coneixement al servei de la construcció de la societat de la felicitat. 

Les seves línies d’investigació principals són:

. Estudis socials de la felicitat

. Anàlisi de les xarxes socials

. Sociologia de les organitzacions

. Sociologia de les emocions

. Estudis de futur

. Sociologia política i de la ciutadania

. Individus en famílies i perspectiva del cicle vital

. Religions: budisme i diàleg interreligiós

Contacte: estudiospoderprivilegio@gmail.com

Podeu consultar més informació sobre el grup clicant al següent enllaç: http://www.ub.edu/epp