Select Page

En Ferran Giménez, coordinador del Grup de Treball Moviments Socials firma la següent crònica:

El passat dimecres 19 de desembre vam gaudir de la presentació del llibre “Movimientos sociales y derecho a la ciudad. Creadoras de democracia radical”, editat per Salvador Martí i Puig, Robert González, Ricard Gomà i Pedro Ibarra. Va comptar amb la participació de dos dels seus editors i reconeguts politòlegs, en Ricard Gomà i Robert González. L’event va estar organitzat pel Grup de Treball 6, Moviments Socials, de l´Associació Catalana de Sociologia conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans i l’editorial Icària.

La presentació va girar al voltant dels principals vectors explicatius que travessen els moviments socials analitzats al llibre, des de la PAH, l´ANC, Sindillar, moviment okupa o Ongi Etorri Errefuxiatuak, entre d´altres.

Els ponents van destacar la necessitat d´actualitzar la mirada sobre els processos de mobilització en el present context d´austeritat i de tancament “des de dalt”, que afavoreix que l´entorn local es convertisca en camp privilegiat per al canvi social. També, en un interessant debat amb els assistents a l´acte, es va plantejar la necessitat d´una mirada feminista, donat que la dona, en tant que subjecte polític, esdevé protagonista d´aquest cicle de mobilització.

Un altre punt de discussió rellevant va desplegar-se al voltant de les relacions entre les esferes d´allò institucional i d´allò contenciós, entre autoritats polítiques i desafiadors, com a creadors de l´acció col.lectiva. La porositat actual revela fòrmules d´institucionalitació flexible, en les que moviments socials i poder institucional es relacionen tant des del conflicte, com des de la cooperació o la cooptació, en un procés dinàmic i adaptatiu.

Finalment, en un to distés i còmplice, els ponents van agrair la presència del públic i es van acomiadar fins una propera trobada per tal de continuar compartint més pensament sociològic sobre els temps que vivim.