Select Page

El projecte UNCHARTED: Understanding, Capturing and Fostering the Societal Value of Culture (EU code: 870793) liderat pel professor i investigador del Departament de Sociologia de la UB Arturo Rodríguez Morató ha aconseguit finançament de la European Commission Horizon 2020 – Research and Innovation Framework Programme, TRANSFORMATIONS-08-2019, “The societal value of culture and the impact of cultural policies in Europe” per a 48 mesos (2019-2022).

El consorci està format per deu socis de tot Europa. Al mateix participen investigadors Victoria D. Alexander i Oonagh Murphy de la Universitat Goldsmith del Regne Unit, Joao Teixeira Lopes, Lígia Ferro i Natália Azevedo del Instituto de Sociologia de la Universitat de Porto de Portugal, Ole Marius Hylland de Telemark Research Institute de Noruega, Gábor Sonkoly de Eötvös Loránd University d’Hongria, entre d’altres.

Resum del projecte

En les darreres dècades, amb un èmfasi creixent en l’economia creativa, la cultura ha tendit a veure’s cada cop més en els cercles polítics exclusivament des del punt de vista de l’economia i de la seva contribució a aquesta. Per contrarestar aquesta tendència, cal definir els valors socials associats a la cultura de manera diferent a la tradicional. El treball es centra en les pràctiques de valoració dels actors implicats en la vida cultural. En aquest sentit, es distingeixen tres àmbits i tres tipus d’actors fonamentals en la dinàmica de valor de la cultura: l’àmbit de la participació cultural, en què la ciutadania és la protagonista; l’àmbit de la producció i el patrimoni cultural, on els professionals de la creació i la preservació són els que prenen la iniciativa; i l’àmbit de l’administració cultural, en què són els experts i els polítics qui decideixen. El projecte prèn aquestes tres àrees i aquesta tipologia bàsica d’actors com a punt de partida per estructurar l’estudi dels diferents aspectes implicats en aquesta dinàmica avaluativa: l’aparició de valors, la configuració d’un ordre de valors i l’impuls polític dels valors.

Objectius del projecte:

• El primer objectiu serà examinar la influència d’una sèrie de circumstàncies i factors clau en la conformació dels valors de la cultura a Europa: gènere i diversitat creixent; urbanització i segregació social i espacial a les ciutats; globalització i digitalització; neoliberalisme; i l’experiència històrica i política europea.

• El segon objectiu serà identificar la pluralitat de valors que sorgeixen en les pràctiques culturals (valor econòmic vinculat a la innovació cultural; valors públics com la creativitat, la inclusivitat, la tolerància i la cohesió o valors personals com el benestar o la promoció de la identitat i pertinença). Aquesta pluralitat de valors serà estudiada en quatre àmbits fonamentals de la pràctica cultural: participació cultural en arts i cultura vives, participació cultural a través de mitjans de comunicació, producció cultural i gestió del patrimoni i administració cultural.

• El tercer objectiu serà comprendre les tensions relacionades amb la manera en què diferents actors de l’àmbit cultural (és a dir, ciutadans, professionals, administradors públics) construeixen, mesuren, comparen i classifiquen els valors que atribueixen a la cultura.

• El quart objectiu serà avaluar les estratègies i l’eficàcia de la política i les institucions culturals per aprofitar al màxim els beneficis potencials de la cultura per a la societat.