Select Page

Pensar Salvador Giner

Montserrat Guibernau, Universitat de Cambridge

 

En Salvador Giner ens ha deixat i amb ell hem perdut un dels sociòlegs universals més eminents, no solament de casa nostra sinó sobretot -i més important- també de la Sociologia com a ciència relativament nova a nivell internacional.

Una beca de La Caixa–Brittish Council per fer un ‘master’- i posteriorment una beca del King’s College per dur a terme el meu doctorat, dirigit pel professor Anthony Giddens, em varen permetre conèixer en Salvador Giner a Cambridge, mentre ell mateix treballava en l’obra Mass society, que esdevindria un èxit a nivell mundial dins la Sociologia. I fou precisament aquesta connexió la que, amb el temps, promouria una forta amistat entre nosaltres, un ferm lligam que ha durat fins ara.

Fins a la seva malaurada enfermetat, en Salvador i jo treballàvem de forma conjunta en un nou i engrescador projecte per l’IEC.

Considerat amb certesa com el ‘pare’ de la Sociologia a Catalunya, en Salvador fou una persona elegant amb les maneres, clar en les paraules, brillant i original en les seves idees. Els seus llibres ho manifesten i ens donen la ‘llum’ necessària per continuar el camí que ell va obrir.

En Salvador fou un home enamorat de Catalunya i alhora un personatge original en el seu treball acadèmic, ‘un home amb enginy’ en tota l’extensió de la paralula: una bona persona per a tots aquells a qui va ensenyar i ajudar, amb el seu sentit de l’humor, amb la seva empenta, estimant la vida.

Així és com recordaré en Salvador Giner: amb la seva generositat, la seva intel.ligència colpidora i la seva encoratjadora presència, que ja he començat a enyorar.