Select Page

Salvador Giner, pare de la sociologia catalana

Oriol Homs, ex-president de l’ACS

 

La curta història de la sociologia a Catalunya, compta ja amb una figura de primer ordre com la d’en Salvador Giner. De la primera generació que va conrear professionalment la sociologia a Catalunya sobresurt en Salvador. Per la seva alçada intel·lectual, per la seva projecció internacional, per la comprensió de la teoria sociològica, per l’abast de la seva obra.

El Salvador Giner més brillant destaca per haver sabut aplicar el seu profund coneixement de la teoria sociològica a l’anàlisi de les societats contemporànies, com per exemple amb els seus estudis sobre la societat de masses i la societat corporativa, i a les profundes preocupacions sobre el seu esdevenidor, quan va tractar sobre la llibertat, sobre la democràcia o la moral.

A més de les seves aportacions teòriques, en Salvador va també conrear l’anàlisi sociològica aplicada amb obres referents avui, com l’explotació de l’enquesta metropolitana, la Societat Catalana o la seva última gran aportació amb el treball col·lectiu Raó de Catalunya, la societat Catalana al segle XXI.

Home profundament compromès amb el seu país, va dedicar molts esforços a promoure la sociologia des de la universitat, fundant l’ACS, participant a la Universitat d’Estiu de Prada, des de la direcció de l’IEC i des de tantes altres entitats que va promoure i presidir. 

El mestratge d’en Salvador, combinació de rigor científic i compromís social, va més enllà dels seus alumnes i de tots els que vàrem tenir la sort de compartir amb ell neguits, debats i treballs amb llargues estones plenes de camaraderia i de plaent ironia, per convertir-se en un referent de país.