Select Page

Humans, bèsties i virus

28 d’agost de 2020, La Vanguàrdia

Eulàlia Solé

 

Així que la Covid-19 es va fer present, la infecció es va relacionar amb animals. Res de nou en aquest món nostre tan fràgil. Ens ho recorden diversos epidemiòlegs, per exemple, el doctor Antoni Plasència, advertint-nos de que molts dels virus que es troben acantonats entre els animals en ocasions salten als humans.

En un llibre excel·lent, “Armes, gèrmens i acer. Breu història de la humanitat en els últims tretze mil anys”, el geògraf social JaredDiamond deixa constància de com els gèrmens han tingut un gran paper a la història, no només a l’esfera sanitària sinó a les lluites pel poder. En la conquesta europea d’Amèrica, iniciada amb el viatge de Cristòfol Colom el 1492, molts indígenes van ésser víctimes de les armes espanyoles, però molts més ho van ésser dels microbis espanyols. I aquí sorgeix una pregunta, ¿per què aquest canvi unidireccional de gèrmens entre europeus i americans? ¿Per què els americans no van encomanar els invasors?

A Euràsia, els agricultors havien domesticat molts animals des de feia segles, s’havien encomanat els seus virus i s’havien immunitzat. En canvi, els americans tenien escassos animals domèstics, el quals, segons Diamond, no eren font probable de malalties massives. Els conqueridors no sols no van patir infeccions, sinó que van infondre gran temor en els nadius al comprovar com un misteriós mal els matava a ells mentre que perdonava els altres, seriosa advertència de que eren invencibles.

El geògraf al·ludeix al domini de l’imperi inca per part de Francisco Pizarro i a la captura de l’emperador Atahualpa. Aquest romandrà presoner durant vuit mesos mentre els seus súbdits reuneixen el rescat més elevat de la història amb la promesa d’alliberar-lo. Obtingut tant d’or com per omplir una sala de “6,5 metres de llarg per 5 d’ample i 2,5 d’alt, Pizarro va renegar de la seva promesa i va executarAtahualpa”. Després de l’execució, els conqueridors van esdevenir més potents, no obstant, els inques, a més a més de sucumbir a una traïció, ho van fer també als gèrmens estrangers que els anaven delmant sense pausa.

Aclaparats com estem amb la pandèmia actual, cavil·lem sobre quins grups en sortiran beneficiats després de tants contagis i tantes defuncions. Sobre qui farà negoci amb les vacunes, quantes persones les tindran al seu abast, fins a quins racons del planeta arribaran.