Select Page

El catedràtic de sociologia de la UB premiat enguany amb el Premi Catalunya de Sociologia, Ramon Flecha Garcia, lidera com a Investigador Principal la recerca Horizon 2020 ALLINTERACT. Widening and diversifying citizen engagement in science.

El passat mes de març, el projecte ALLINTERACT H2020 (SwafS-20-2018-2019: Building the SwafS knowledge base) va ser acceptat per al seu finançament. Començarà a l’octubre de 2020 i finalitzarà al maig de 2023. El projecte es basa en la idea que els resultats dels desenvolupaments científics estan presents en la vida quotidiana de les persones. No obstant això, fins i tot quan aprecien aquests avenços, moltes persones se senten desconnectades de la ciència i no creuen que haurien de participar-hi o tractar de entendre-la. Per altra banda, la investigació ha demostrat que quan les persones són conscients dels impactes socials generats per la investigació, és més probable que participin en ciència. Partint d’aquesta idea, ALLINTERACT té un doble objectiu: d’una banda, crear nous coneixements sobre com transformar la participació ciutadana potencial en la ciència en un compromís real; de l’altra, descobrir noves formes d’involucrar els actors socials en la ciència, inclosos aquells que tradicionalment han estat exclosos, com els joves i els grups vulnerables.

El projecte es desenvoluparà enfocant en dos Objectius de Desenvolupament Sostenible: Educació de Qualitat i Igualtat de Gènere. Sota la metodologia comunicativa (Gómez et al., 2019), també adoptarà un enfocament metodològic mixt, que inclou l’anàlisi de l’impacte social a les xarxes socials (Pulido et al., 2018), una enquesta europea, un estudi d’intervenció i grups de discussió comunicatius. El projecte contribuirà nou coneixement sobre com els ciutadans interactuen amb la ciència, a l’enfocar-se en aquelles accions que contribueixen a la transformació del compromís ciutadà potencial en un compromís ciutadà real. L’objectiu és fomentar la cooperació entre la ciència i la societat, inclosa la dels ciutadans joves i els grups vulnerables, mitjançant la conscienciació sobre l’impacte social de la recerca.

La proposta de projecte de ALLINTERACT ha estat desenvolupada per un consorci interdisciplinari dirigit pel Prof. Flecha (CREA-Universitat de Barcelona) i integrat per la Prof. Kumpulainen (Universitat de Hèlsinki), la Prof. Avraamidou (Universitat de Groningen), la Prof. Leccardi (Universitat de Milano-Bicocca), la Prof. Torres (ISCSP – Universitat de Lisboa), el Prof. Ovseiko (Universitat d’Oxford), i el Prof. Petuya, president de l’European Parents Association (EPA). També comptarà amb el suport de l’Institut Natura, el Yes Fòrum i el Departamentp de Treball i Afers Socials de la Generalitat de Catalunya.